Νέα για τον Πύργο,την Ηλεία,την Πελοπόννησο,τον κόσμο όλο!
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Σοκ για τους δανειολήπτες από την αναμενόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Σοκ για τους δανειολήπτες από την αναμενόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Σοκ για τους δανειολήπτες από την αναμενόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Οι αγορές προεξοφλούν ότι θα αποφασιστεί αύξηση 0,50% με το βασικό επιτόκιο να φθάνει το 3%

Mε το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κινήθηκαν σήμερα οι αγορές ομολόγων.

Στις περισσότερες εξ αυτών οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν ελαφρώς, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αποδόσεις τους, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν, ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει αύριο 2 Φεβρουαρίου σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, την πέμπτη μέσα σε λίγους μήνες, κατά 0,5%, δηλαδή το βασικό επιτόκιο θα ανέλθει στο 3%. Συνακόλουθα το ενδιαφέρον, πέραν της απόφασης αυτής, εστιάζεται στη ρητορική που θα χρησιμοποιήσει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για την πορεία του πληθωρισμού. Από αυτή θα προσδιοριστούν και οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων και κυρίως πόσο «απέχουμε» ακόμη από το «να πιάσουν ταβάνι».

Σημειώνεται πάντως, ότι η πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι πτωτική, καθώς και τον Ιανουάριο για τρίτο συνεχή μήνα παρατηρήθηκε υποχώρηση του στο 8,5% από 9,2% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι αποφάσεις στην ΕΚΤ λαμβάνονται με γνώμονα όχι μόνο τα απολογιστικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, αλλά κυρίως σύμφωνα με τις προβλέψεις για την μελλοντική του πορεία.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,30% από 4,29% έναντι 2,28% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,02% από 2,01 χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας το φράγμα των 1,09 δολαρίων, καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0922 δολάρια από το επίπεδο των 1,08798 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0894 δολάρια.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: