Νέα για τον Πύργο,την Ηλεία,την Πελοπόννησο,τον κόσμο όλο!
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική ΠΥΡΓΟΣ – Η παρουσίαση του βιβλίου “Από τον Βυθό στον Ουρανό” του συγγραφέα κ. Βασίλη Ιατρίδη
"ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ"

ΠΥΡΓΟΣ – Η παρουσίαση του βιβλίου “Από τον Βυθό στον Ουρανό” του συγγραφέα κ. Βασίλη Ιατρίδη

ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΡΟΜΗΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ” ΣΤΟΝ Β’ ΠΠ ΜΙΛΤΩΝΑ ΙΑΤΡΙΔΗ
Η παρουσίαση του βιβλίου “Από τον Βυθό στον Ουρανό” του συγγραφέα κ. Βασίλη Ιατρίδη

Σαν άφαντο όνειρο, αφού δεν ζήσαμε τα γεγονότα, αλλά άκαυτη βάτος η μνήμη διασώζει τα ιστορικά γεγονότα μέσω του γραπτού λόγου…
Ο κ. Βασίλης Ιατρίδης, ανιψιός του του Πυργιώτη Κυβερνήτη και των άλλων επίσης ηρώων του πληρώματος του θρυλικού Υποβρυχίου “Παπανικολής”, συνέγραψε την βιογραφία του μεγάλου τέκνου της πόλης του Πύργου, υπό τον εξαιρετικό τίτλο “Από τον Βυθό στον Ουρανό”!!
Ρίγη συγκίνησης κατέβαλαν το κοινό που παρακολούθησε την παρουσίαση αυτού του εμπεριστατωμένου ιστορικού πονήματος, όπου γίνεται καταγραφή από την εποχή της γέννησης στον Πύργο του ήρωά μας έως και τον άδικο θάνατό του σε τροχαίο δυστύχημα το 1960.
Η σεμνή και συγκινητική αυτή εκδήλωση έλαβε χώρα σήμερα Κυριακή 3 Νοεμβρίου και ώρα 11 το πρωί, στο δημοτικό θέατρο “Απόλλων” Πύργου και την τίμησε με την παρουσία του ο Θεοφ. Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, παράγοντες του Δήμου Πύργου, που διοργάνωσε και μπράβο αυτή την εκδήλωση δια του Δημάρχου κ. Τάκη Αντωνακόπουλου, ο Δήμαρχος Ζαχάρως κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλις, οι θεσμικοί Αντιπεριφερειάρχες ΠΔΕ κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος και κ. Νίκος Κοροβέσης, οι Αντιδήμαρχοι Πύργου κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, κ. Δημήτρης Μεσσαλάς κ. Γιάννης Παπαδημητρίου και κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.
(Στο τέλος του Ρεπορτάζ θα γράψω για την παρουσία αξιωματικών του ΠΝ και άλλους).
Αντισυμβατικός στη ζωή του ο Μίλτων Ιατρίδης, αντισυμβατική επίσης και η δημοσιογραφική μορφή παρουσίασης αυτού του Ρεπορτάζ, έξω δηλαδή από τους κλασικούς κανόνες απόδοσης του κειμένου…
Πριν από την εκδήλωση για το βιβλίο, έγινε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Μίλτωνα Ιατρίδη, στη φερώνυμη μικρή πλατεία, έναντι του παλαιού εκεί Φαρμακείου Νικολόπουλου. Κατέθεσαν ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, η Οικογένεια κ. Βασίλη Ιατρίδη και η Οικογένεια κ. Βασιλείου Δεσποτόπουλου.
Επανερχόμαστε στην παρουσίαση του βιβλίου. Στο πάνελ ο συντονιστής και έμπειρος σε τέτοιες εκδηλώσεις κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου Δημάρχου Πύργου. Επίσης ο κ. Βασίλης Ιατρίδης, ο Αντιπλοίαρχος ε.α. κ. Αναστάσιος Κάρμης ΠΝ, Κυβερνήτης του Υποβρυχίου “Παπανικολής Β’”, με καταγωγή από το Ανεμοχώρι, και ο συμπολίτης καθηγητής φιλόλογος και ιστορικός ερευνητής κ. Γεώργιος Κουρκούτας.
Τόσο οι ομιλίες, όσο και οι χαιρετισμοί ήταν εξαιρετικοί. Εντυπωσιακή ήταν η αναφορά του κ. Κούρτη, μια ιστορική περιγραφή της πορείας του Μίλτωνα Ιατρίδη, που διέσχιζε με θάρρος και πατριωτισμό την Αδριατική θάλασσα μπροστά και κάτω από τα εχθρικά πλοία.
Ο κ. Κουρκούτας, ομοίως έμπειρος στις παρουσιάσεις βιβλίων και άλλων εκδηλώσεων, με ακριβή λεκτική αναφορά προέβη στην παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου. Εξιστόρησε συνοπτικά με στοιχεία από το ίδιο το βιβλίο τη ζωή και την δράση του θρυλικού Κυβερνήτη του Υποβρυχίου “Παπανικολής”.
Τέλος το λόγο πήρε ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Βασίλης Ιατρίδης, όπως πολλάκις είπανε ανιψιός του ήρωά μας Μίλτωνα Ιατρίδη, που γεννήθηκε το 1906 στη συνοικία Ροδιά του Πύργου και το 1940, σε ηλικία μόλις 34 ετών δόξαζε την Ελλάδα με τορπιλισμούς εχθρικών φασιστικών ιταλικών πλοίων!!
Στη σύντομη ομιλία του διαπνεόμενη από αισθήματα σεμνότητας και συγκίνησης, ο κ. Ιατρίδης αποκάλυψε, εκτός των αναφορών στις οποίες προέβη για τη ζωή και πολεμική δράση του ήρωά μας, δίχως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία ενημέρωσε το κοινό ότι ανακαλύφθηκαν νέα στοιχεία από τα ιταλικά και γερμανικά αρχεία, τα οποία και θα δοθούν στη δημοσιότητα στο τέλος του 2019…!!!
Συγκινητικοί επίσης, όπως προείπαμε, και οι χαιρετισμοί αρχής γενομένης από τον Θεοφ. Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιος. Ακολούθησε ο θερμός χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλο και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑΝ) Ηλείας Πλοίαρχος ε.α. κ. Ζώης Υφαντής ΠΝ, ο οποίος μόχθησε μαζί με τα άξια μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΑΝ, για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Επίσης ο κ. Υφαντής ευχαρίστησε τον Αντρέα Α. Καπογιάννη, για τον συντονισμό επικοινωνίας και γνωριμίας του ιδίου μετά του κ. Βασίλη Ιατρίδη, κατόπιν πρώτης διαμεσολάβησης του εκλεκτού συμπολίτη και έγκριτου Δικηγόρου κ. Σπύρου Δημητρακόπουλου. Ο κ. Υφαντής ευχαρίστησε επίσης τον πρώην Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Λεωνίδα Βαρουξή, για την πρωτοβουλία αυτού και των μελών του Δ.Σ. (τα ονόματα των οποίων ανέφερε ο κ. Υφαντής), να εκδοθεί δαπάναις του εν λόγω Ταμείου το βιβλίο για τη ζωή και την όλη πολεμική πατριωτική δράση του μεγάλου τέκνου του Πύργου και της Ηλείας Μίλτωνα Ιατρίδη!!
Επίσης απεύθυνε χαιρετισμό ενδόξου τιμής εκ μέρους του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Υποναύαρχος ε.α. κ. Ραδαμάνθης Φουντουλάκης ΠΝ.
Τέλος απεύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό ο κ. Λεωνίδας Βαρουξής, επί της θητείας του οποίου οφείλεται η έκδοση αυτού του βιβλίου, που αρχίζει ένεκα της σπουδαιότητάς του και εξαντλείται, αλλά ως είπε ο κ. Βασίλης Ιατρίδης, κατά την 2η Έκδοση του Βιβλίου θα συμπεριληφθούν και όλα τα νεότερα στοιχεία που έχουν προκύψει από την ιστορική έρευνα, αλλά κυρίως από τα ιταλογερμανικά αρχεία!!
Μια τέτοια νέα έκδοση θα μπορούσε να γίνει, κατά τη γνώμη μου, από τον Δήμο Πύργου, με τη συνδρομή της Π.Ε. Ηλείας…
(Πριν ολοκληρώσω το παρόν Ρεπορτάζ, να αναφερθώ και στις άλλες παρουσίες) :
Παρέστησαν επίσης ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου π. Νικόλαος Κατσηδήμας, ο Πρόεδρος των Παλαιών Προσκόπων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο ειδικός καλλιτεχνικός συνεργάτης του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου κ. Χάρης Β. Μικελόπουλος, ο πρώην Αντιπρόεδρος του ΔΛΤ Πύργου κ. Σάκης Αντωνόπουλος, ο πρώην Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Παύλος Μαλλιόπουλος κ.ά.
Επίσης από το Πολεμικό μας Ναυτικό, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιπλοίαρχος Ευάγγελος Πολίτης ΠΝ, Επιστολές Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου και ο εκπρόσωπος της Κεντρικής ΕΑΑΝ Πλοίαρχος ε.α. Μανώλης Αναγνωστάκης ΠΝ. (Για τον κ. Ραδαμάνθη Φουντουλάκη γράψαμε πιο πάνω).

(ΡΕΠΟΡΤΑΖ του ΑΝΚ)

“ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΥΘΌ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ”
Έγινε σήμερα Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο θέατρο “Απόλλων” Πύργου, η παρουσίαση του βιβλίου κ. Βασίλη Ιατρίδη, ανιψιού του Πυργίου Κυβερνήτη του θρυλικού υποβρυχίου “Παπανικολής” Μίλτωνα Ιατρίδη.
Πρόκειται για την βιογραφία του ήρωα με τον τίτλο : “Από τον Βυθό στον Ουρανό”!!

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: Διαβάστε Επίσης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: