Νέα για τον Πύργο,την Ηλεία,την Πελοπόννησο,τον κόσμο όλο!
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Παράταση στον εαυτό του δίνει το βαθύ κράτος του ΕΛΓΑ για παγετό Απριλίου – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί
Παράταση στον εαυτό του δίνει το βαθύ κράτος του  ΕΛΓΑ για παγετό Απριλίου

Παράταση στον εαυτό του δίνει το βαθύ κράτος του ΕΛΓΑ για παγετό Απριλίου – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί

Η νέα παράταση, µέχρι 31 ∆εκεµβρίου, στην προθεσµία καταβολής στους δικαιούχους του 40% της εκτιµηθείσας αποζηµίωσης για τις ζηµιές που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες από τον παγετό την περασµένη Άνοιξη (9 και 10 Απριλίου 2021) επιβεβαιώνει µε τον πιο σαφή τρόπο τις µεγάλες αδυναµίες του διοικητικού µηχανισµού να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις, ακόµη και στις περιπτώσεις που η πολιτική βούληση µοιάζει να είναι ξεκάθαρη και τα χρήµατα, έστω και µε τη βοήθεια του κρατικού προϋπολογισµού, είναι διαθέσιµα. 

Απολύτως ενδεικτική της κατάσταση είναι και η παράταση µέχρι 31 Ιανουαρίου 2022 (αντί για 31 ∆εκεµβρίου 2021) της προθεσµίας που αφορά τη διεκπεραίωση των δηλώσεων ζηµιάς – αιτήσεων οικονοµικών ενισχύσεων από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Αυτό σηµαίνει ότι για ζηµιές που έγιναν την περασµένη Άνοιξη, δηλαδή, τουλάχιστον 7 µήνες πριν, οι ανταποκριτές και οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ δεν έχουν ακόµα ολοκληρώσει το έργο της εκτίµησης. Κι αυτό, ενώ έχουν προσληφθεί περί τους 150 πρόσθετους γεωπόνους – εκτιµητές, κι ενώ, οι εν λόγω ανταποκριτές λαµβάνουν την οριζόµενη αυξηµένη αποζηµίωση (εκτός έδρας κ.α.).

Σηµειωτέον ότι είναι η τρίτη φορά που η κυβέρνηση, παράλληλα µε την πρόβλεψη των απαραίτητων πόρων ενίσχυσης του ΕΛΓΑ, νοµοθετεί (αυτή τη φορά µε τροπολογία στο νοµοσχέδιο για την αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων) προθεσµίες και παρατάσεις προκειµένου να πιέσει τα πράγµατα προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, το βαρύ σχήµα του Οργανισµού περί άλλων τυρβάζει.

«Εκτός κανονισµών του ΕΛΓΑ, αλλά µε βάση τα δεδοµένα της µεγάλης  φυσικής καταστροφής που υπέστησαν οι παραγωγοί από τους διαδοχικούς και πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδοµένα παγετούς, θα αποζηµιωθούν οι αγρότες», τόνιζε από τη Νεµέα στις 17 Απριλίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος συνόδευε εκείνη την ηµέρα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του σε καλλιέργειες που επλήγησαν από τον όψιµο και καταστροφικό παγετό λίγα 24ωρα νωρίτερα.

Ακολούθησε η περιβόητη ρύθµιση του άρθρου 209 του ν.4820/2021, η οποία προέβλεπε µεταξύ άλλων την ολοκλήρωση του κύκλου πληρωµής των προκαταβολών 40%, βάσει των εκτιµήσεων, µέχρι τα µέσα του καλοκαιριού. Βρισκόµαστε ήδη στην καρδιά του χειµώνα και δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η πίστωση της προκαταβολής και µάλιστα σε ποσοστό µικρότερο του 50%. Σηµειωτέον ότι ο ίδιος ο Κανονισµός του ΕΛΓΑ προβλέπει προκαταβολή του 65%, εντός τριµήνου από το γενεσιουργό αίτιο και εξόφληση στη διάρκεια του έτους.

Ίδιες δεσµεύσεις και από το βήµα της Βουλής

Ο κ. Λιβανός είχε αναφέρει τον περασµένο Απρίλιο: «Πρώτον, οι ζηµιές θα αποζηµιωθούν µε ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσµατικότητα. Θα υπάρξει δίχτυ προστασίας προς κάθε παραγωγό που επλήγη από το φαινόµενο του παγετού. ∆εύτερον, πραγµατική εικόνα της ζηµιάς, και άρα χρονοδιάγραµµα καταβολής των αποζηµιώσεων, θα µπορούµε να έχουµε στο 2ο δεκαπενθήµερο του Μαΐου, όπου και θα έχει ολοκληρωθεί η καρποδεσία και θα είµαστε σε θέση να ορίσουµε το ακριβές µέγεθος της ζηµιάς.

Τρίτον, όλος ο κρατικός µηχανισµός έχει ήδη κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγµή. Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ βρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές µε όλο το µόνιµο προσωπικό τους. Έγιναν άµεσα και επιπλέον προσλήψεις 146 γεωπόνων, υποβλήθηκαν αιτήµατα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. 

Τέταρτον, ο επαναλαµβανόµενος παγετός, µοναδικό ακραίο καιρικό φαινόµενο τα τελευταία 15 χρόνια θα αντιµετωπιστεί µέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, µε όποια κρατική αρωγή χρειαστεί.

Κοινοποιήστε το:

Διαβάστε Επίσης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: