Νέα για τον Πύργο,την Ηλεία,την Πελοπόννησο,τον κόσμο όλο!
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική «Να κρατηθούμε δυνατά από το μαφόριο της Παναγίας» (ΦΩΤΟ) – 24NEWS.GR – Νέα24
esperinos koimisis serres 121

«Να κρατηθούμε δυνατά από το μαφόριο της Παναγίας» (ΦΩΤΟ) – 24NEWS.GR – Νέα24

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε και εφέτος το «Πάσχα του καλοκαιριού», η Κοίμηση της Θεοτόκου και στην Εκκλησία των Σερρών και ειδικώς στην ομώνυμη ενορία της Πόλεως.

Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, τελέσθηκε ο μέγας, Αρχιερατικός, πανηγυρικός Εσπερινός μεθ΄αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Κοιμ. Θεοτόκου Σερρών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Νωρίτερα και ενώπιον του στολισμένου με άνθη «Επιταφίου» της Θεοτόκου ακούσθηκε ο «Ύμνος της ψυχής», τα εγκώμια προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Πλήθος ευσεβών πιστών κατέκλυσε τόσο το εσωτερικό, όσο και τον αύλειο χώρο του περικαλλεστάτου Ιερού Ναού, εφαρμόζοντας με ακρίβεια, τους υπό των ειδικών, ένεκα της πανδημίας, προβλεπομένους κανόνες υγειονομικής προστασίας, αποδίδοντας οφειλετικώς τις πρέπουσες τιμές και την ευγνωμοσύνη του στην Υπέρμαχο Στρατηγό.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς, κάθε ευλογία του αγίου Θεού και επικαλέσθηκε την κραταιά προστασία της Παναγίας μας στη ζωή των πιστών και προσκυνητών, επαίνεσε δε το κατά πάντα φιλότιμο και καρποφόρο έργο του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού, Αρχιμ. Γαβριήλ Παλιούρα και των συνεργατών του, κληρικών και λαϊκών στον πνευματικό, λειτουργικό και φιλανθρωπικό τομέα της πολυανθρώπου αυτής ενορίας της πόλεως.

Στην ποιμαντορική του εγκύκλιο για τη μεγάλη θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος τονίζει: «Με ιερό θάμβος, δέος και υπό πρωτόγνωρες, ένεκα της πανδημίας συνθήκες, στεκόμεθα σήμερον ενώπιον της ολόφωτης μορφής της Παναγίας και επιποθούμε με όση δύναμη έχουμε να υμνήσουμε, νικώντας τον φόβο με τον πόθο, Εκείνη που είναι το «πανάρρητον της οικονομίας κειμήλιον» κατά τον άγιο Επιφάνιο Κύπρου, «το κάλλος της ανθρωπίνης φύσεως» κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό και «το μεθόριον κτιστού και ακτίστου» κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.

Η ευκλεής μνήμη της ενδόξου Κοιμήσεως της Υπερευλογημένης Θεοτόκου είναι, παρά πάσαν ανθρωπίνη λογική, χαρμόσυνη εορτή και παγκόσμια πανήγυρις, καθώς όχι μόνο ανανεώνει τη μνήμη των θαυμασίων Της, αλλά και επιχορηγεί με ελπίδα και δύναμη ολόκληρη την ζωή μας.

Αυτής της μεγάλης παγκοσμίου πνευματικής χαράς καλούμεθα σήμερον όλοι μας να γίνουμε μέτοχοι και κοινωνοί. Την αγία και φωτοφόρο χάρη Της επιζητούμε εκ βάθους ψυχής πάντοτε και με πίστη προστρέχουμε στην αγία σκέπη Της, για να αντλήσουμε δύναμη, έμπνευση, χαρά, ευλογία.

Σε αυτήν με εμπιστοσύνη αναθέτουμε τις ελπίδες μας για την παρούσα και για την μέλλουσα ζωή.

Αυτής τις φιλόστοργες και μητρικές προσευχές προς τον φιλάνθρωπο Θεό επικαλούμεθα ως προστασίαν από πάσης επιβουλής «ορατών και αοράτων εχθρών», ιδιαιτέρως σήμερον που ο κόσμος ολόκληρος απειλείται από την επέλαση του φονικού ιού και η πατρίδα μας αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις και πειρασμούς.

Στους αποκαλυπτικούς και σκληρούς καιρούς μας, όπου τα φρικώδη φαντάσματα της ανασφάλειας, της πανδημίας, της καταπατήσεως νόμων δικαίου και κανόνων ηθικής στοιχειώνουν την ανθρώπινη ζωή όπου γης, ας υψώσουμε ικετευτικώς νουν και καρδίαν προς την Υπεραγία Θεοτόκο, επαναλαμβάνοντας με όση δύναμη έχουμε την προσευχή του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά προς Εκείνη: «Χάρισε, Δέσποινα πλουσιοπάροχα στον λαό σου, στον δικό σου αυτό κλήρο, το έλεος και την χαρά. Δώσε λύση σε όλα αυτά τα δεινά που σκιάζουν την ζωή μας. Εσύ, βλέπεις πόσες και ποιάς σκληρότητας θλίψεις μας δοκιμάζουν. Εσύ, με την δύναμή σου μπορείς να μεταβάλλεις τις θλίψεις μας προς το καλύτερο, χαρίζουσα ειρήνη και αγάπη. Αντιστάθμισε ευσπλαχνικά τις δικές μας αμαρτίες και τα λάθη με τον πλούτο της βοηθείας Σου και της θεραπείας, χαρίζουσα στις ψυχές και τα σώματά μας πλούσια και συνεχή την χάρη σου».

Ο φιλοπάρθενος λαός του Θεού, σήμερα συνεορτάζουμε πνευματικώς την ένδοξη και πάνσεπτη Κοίμηση της Παναγίας μας και υμνούμε οφειλετικώς το θείο και άρρητο κάλλος Της. Με ευλάβεια, σεβασμό, τιμή και αγάπη, ας τιμήσουμε σήμερα και πάντοτε Εκείνη που είναι το ασφαλέστατο καταφύγιο των απελπισμένων, η ετοίμη ιατρός των νοσούντων, η κραταιά προστασία και το καύχημα των πιστών, η ανεξάντλητη βοήθεια των αβοήθητων, η φιλόστοργη παρηγορία και η ελπίδα των αμαρτανόντων, η παράκλησις των θλιβομένων, η σκέπη του κόσμου, ἡ ακένωτος πηγή του θείου ελέους, ὁ αστείρευτος ποταμός των θαυμάτων, το απροσμάχητον τείχος για το ευλογημένο έθνος μας. Ας την παρακαλέσουμε τέλος, μέσα από την καρδιά μας να πρεσβεύει συνεχώς προς τον Υιόν Της, τον Σωτήρα του κόσμου, τον Κύριόν μας και Θεόν μας Ιησούν Χριστόν, να αγιάζει, να περιφρουρεί και να προστατεύει «την κληρονομίαν Της. Αμήν! Χρόνια πολλά, Ευλογημένα και Θεοχαρίτωτα».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{loadposition adsense}

Like

Like Love Haha Wow Sad Angry

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: