Νέα για τον Πύργο,την Ηλεία,την Πελοπόννησο,τον κόσμο όλο!
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Ηλεία – Μια αγκαλιά για την καρέτα καρέτα
Ηλεία - Μια αγκαλιά για την καρέτα καρέτα

Ηλεία – Μια αγκαλιά για την καρέτα καρέτα

Ανθρωποι και σκάφη υποχρεώνουν τις χελώνες να μετακινηθούν από τη Ζάκυνθο στα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου προς αναζήτηση νέων περιοχών ωοτοκίας

Σημαντικό χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα αποτελούν τα τελευταία χρόνια οι πανέμορφες παραλίες της Ηλείας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συνεχείς οχλήσεις της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο από ανθρωπογενείς παράγοντες φαίνεται ότι τις αναγκάζουν να μεταναστεύουν στις ήρεμες και απομονωμένες ακτές της Ηλείας όπου εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα έρευνας, καταγραφής και ανάδειξης της καρέτα καρέτα.

Οπως λέει στο Documento o Διονύσης Μαμάσης, περιβαλλοντολόγος και ειδικός σε θέματα αειφορικής διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, συνεργάτης του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε επισήμως ότι υπάρχει μετακίνηση μέρους του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας από τη Ζάκυνθο προς τις ακτές της Ηλείας.

Είναι όμως γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι στη Ζάκυνθο υπάρχει έντονη όχληση της θαλάσσιας χελώνας και καταγράφονται πολλές συγκρούσεις ταχύπλοων σκαφών με αυτό το όμορφο είδος. Οι παραβάσεις λόγω του έντονου τουρισμού έχουν αυξηθεί και δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας όπως και ο κώδικας ορθής συμπεριφοράς για την παρατήρησή τους, καθώς εκατοντάδες επισκέπτες επιβιβάζονται καθημερινά σε πλοιάρια για να δουν τις χελώνες στη θάλασσα, την περιοχή του κόλπου όπου επιτρέπεται η ναυσιπλοΐα.

«Από την άλλη όμως οι δυτικές ακτές της Πελοποννήσου πλέον έχουν πάρει τα σκήπτρα των φωλεοποιήσεων από τη Ζάκυνθο και η Κυπαρισσία καταγράφει μεγάλο αριθμό φωλιών. Η Ηλεία με τις εξαιρετικά όμορφες αμμώδεις παραλίες καταγράφει κάθε χρόνο σημαντικό αριθμό φωλεοποιήσεων που χρήζουν άμεσα παρακολούθησης, προστασίας και διαχείρισης των παραλιών. Φέτος δεχτήκαμε δεκάδες τηλεφωνήματα προς πληροφόρηση ενεργών πολιτών της Ηλείας που εντόπισαν ίχνη χελώνας αλλά και φωλιές στο Κατάκολο, στην Κουρούτα, στο Σαμικό, το Λεβεντοχώρι κ.α. για να τους βοηθήσουμε στη διαδικασία προστασίας των φωλιών, τους οποίους και ευχαριστούμε» τονίζει ο κ. Μαμάσης.

Μνημόνιο συνεργασίας

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ο γνωστός σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, έχει υπογράψει φέτος μνημόνιο συνεργασίας με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς με στόχο τη μελέτη, παρακολούθηση και προστασία της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας. Η παραλιακή ζώνη παρακολούθησης και καταγραφής του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από το ακρωτήριο Κουνουπέλι (Κουνουπελάκι) μέχρι και την μπούκα της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, ενώ ο φορέας καταγράφει αντίστοιχα από την μπούκα Κοτυχίου μέχρι και τις Αλυκές Λεχαινών καθώς και το βόρειο παραλιακό τμήμα της Αχαΐας.

Κοινοποιήστε το: Διαβάστε Επίσης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: