Νέα για τον Πύργο,την Ηλεία,την Πελοπόννησο,τον κόσμο όλο!
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Η Μέρκελ μου είπε να μαλακώσουμε το κλίμα – Newsbeast
Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας

Η Μέρκελ μου είπε να μαλακώσουμε το κλίμα – Newsbeast

Σε δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Άνγκελα Μέρκελ του είπε να «μαλακώσουμε» το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Μου είπε η Μέρκελ 23 με 28 Αυγούστου, με την συμβολή των συμβούλων μας, να μαλακώσουμε το κλίμα, να δημιουργήσουμε μια διαδικασία σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

«Εμείς συμφωνήσαμε» δήλωσε ο  Ερντογάν προσθέτοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε και με τον κ. Μητσοτάκη. «Εύχομαι να τον φέρει στην γραμμή που μας ανέφερε η καγκελάριος», είπε ο Ερντογάν.

Χάικο Μάας για Oruc Reis και ελληνοτουρκικά: Διάλογος απευθείας μεταξύ των εμπλεκομένων – Να τερματιστούν οι προκλήσεις

«Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας.

Η δήλωση έγινε, λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί, όπως είπε, το ζήτημα «των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας».

Ο κ. Μάας πρόσθεσε ακόμη ότι το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την κατάσταση στην Λευκορωσία, όπως διαμορφώνεται μετά τις πρόσφατες εκλογές. «Ως Ε.Ε., θέλουμε σήμερα να αυξήσουμε σημαντικά την πίεση προς την Λευκορωσία. Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να αναθεωρηθεί και εκείνοι που ευθύνονται για την κακή μεταχείριση όσων διαδηλώνουν ειρηνικά πρέπει να υποστούν κυρώσεις», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Φειδωλός ήταν ο κ. Ζάιμπερτ στην ενημέρωση του αναφορικά με τις χθεσινές συνομιλίες της καγκελαρίου με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών. Αρκέστηκε να επαναλάβει τις γνωστές γερμανικές θέσεις, πως η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική και ότι θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση. Τηρώντας στάση ίσων αποστάσεων από Ελλάδα και Τουρκία, ο Στέφεν Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε διάλογο προκειμένου να συζητήσουν τα διαφιλονικούμενα θέματα που σχετίζονται με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το γεγονός ότι ούτε ο τούρκος πρόεδρος αλλά ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν ενημερώσει μέχρι στιγμής για τη συνομιλία τους με την Ανγκελα Μέρκελ θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί ως ένδειξη της πρόθεσης να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών, με την προοπτική να ξεκινήσουν κάποια στιγμή ελληνοτουρκικές συνομιλίες για τα άμεσα επίμαχα θέματα.

Τέλος, ο κ.Ζάιμπερτ δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση τούρκου δημοσιογράφου για το κατά πόσο η διεξαγωγή κοινών ελληνογαλλικών στρατιωτικών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: