Νέα για τον Πύργο,την Ηλεία,την Πελοπόννησο,τον κόσμο όλο!
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Financial Times> Ούτε το αντιικό φάρμακο της Merck έδειξε να αποδίδει κατά της Covid-19, παρά τα αρχικά ευρήματα

Financial Times> Ούτε το αντιικό φάρμακο της Merck έδειξε να αποδίδει κατά της Covid-19, παρά τα αρχικά ευρήματα

Ο Chris Butler, καθηγητής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής, δεν το χαρακτήρισε αποτυχία, αλλά είπε ότι “δεν υπήρξε διαφορά” μεταξύ της λήψης του φαρμάκου ή ενός εικονικού φαρμάκου

Και το αντιιικό χάπι της Merck κατά της Covid-19 απέτυχε να δείξει ότι μπορεί να μειώσει τους κινδύνους νοσηλείας και θανάτου μεταξύ ενηλίκων με υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας κεντρικής κλινικής δοκιμής που διεξήχθη Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τους Jamie Smyth και Donato Paolo Mancini/Financial Times

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από μια δοκιμή σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους δείχνουν ότι η λήψη μολνουπιραβίρης -μιας βασικής θεραπείας για την Covid- μπορεί να επιταχύνει το χρόνο ανάρρωσης του ασθενούς. Αλλά το φάρμακο δεν έδειξε κανένα όφελος σε σύγκριση με τη λήψη εικονικού φαρμάκου όσον αφορά τη μείωση των νοσηλειών, ένα από τα κύρια μέτρα που χρησιμοποιούν οι ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να συστήσουν αντιικές θεραπείες.

Ο Chris Butler, καθηγητής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής, δεν το χαρακτήρισε αποτυχία, αλλά είπε ότι «δεν υπήρξε διαφορά» μεταξύ της λήψης του φαρμάκου ή ενός εικονικού φαρμάκου σε ένα πλαίσιο χαμηλών νοσηλειών κατά τη διάρκεια του κύματος Omicron της Covid-19.

Η Omicron έχει αποδειχθεί ότι είναι λιγότερο σοβαρή από τις προηγούμενες παραλλαγές του κοροναϊού που κυκλοφορούσαν. Ο Butler τόνισε ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και ότι περαιτέρω αναλύσεις θα επιτρέψουν στις ρυθμιστικές αρχές να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης του φαρμάκου.

Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα θα θέσουν περαιτέρω αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μολνουπιραβίρης, μιας θεραπείας της οποίας οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά που οι επικριτές ισχυρίζονται ότι δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι παρέχει σαφές όφελος στους ασθενείς ή σε σχέση ποιότητας-τιμής.

Το φάρμακο της Merck, το οποίο φέρει την επωνυμία Lagevrio, δημιούργησε ελπίδες και οδήγησε τις μετοχές της εταιρείας σε ράλι πέρυσι, αφού τα πρώτα στοιχεία από μια δοκιμή σε τελευταίο στάδιο έδειξαν ότι μείωσε στο μισό τον κίνδυνο θανάτου και νοσηλείας. Αλλά μια μεταγενέστερη ανάλυση αποκάλυψε ότι η αποτελεσματικότητά του ήταν χαμηλότερη από ό,τι πιστεύονταν προηγουμένως, στο 30%.

Ο Dr Andrew Hill, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, είπε ότι η αποτυχία επίτευξης ενός στόχου για μείωση της νοσηλείας ή των θανάτων εγείρει ερωτήματα, ιδίως επειδή η δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για θεραπεία Covid-19.

«Εάν το molnupiravir δεν δείξει κανένα όφελος, θα είναι δύσκολο για τις υγειονομικές αρχές να δικαιολογήσουν τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για αυτό το φάρμακο παγκοσμίως μέχρι σήμερα», είπε. «Έχουμε ξαναδεί αυτή την κατάσταση με άλλα φάρμακα για την Covid-19 όπως την ρεμδεσιβίρη. Τα πρώτα αποτελέσματα έμοιαζαν ενθαρρυντικά, αλλά στη συνέχεια μεγαλύτερες δοκιμές δεν έδειξαν κανένα όφελος».

Η δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε αναφερθεί ως βασικό αποδεικτικό στοιχείο για την έγκριση της μολνουπιραβίρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του μπλοκ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, έχει σταματήσει την αναθεώρησή του, λόγω ανησυχιών σχετικά με την αποτελεσματικότητα, ανέφεραν οι Financial Times νωρίτερα φέτος. Άτομο με γνώση των θέματος ανέφερε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εάν το φάρμακο έχει κάποια σημαντική επίδραση. «Δυστυχώς, είναι δύσκολο να πούμε πολλά για το molnupiravir, αν όχι ότι δεν φαίνεται να έχει αντίκτυπο στην εξέλιξη [της νόσου]».

Ο EMA δεν το έχει εγκρίνει ακόμη.

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας, έχει εγκρίνει το φάρμακο σε περιορισμένες περιπτώσεις. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το molnupiravir αλλά περιόρισε τη χρήση του. Οι περισσότεροι ρυθμιστές έχουν πει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως δεύτερη ή τρίτη επιλογή φαρμάκου κατά της νόσου.

kourdistoportokali

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: