Νέα για τον Πύργο,την Ηλεία,την Πελοπόννησο,τον κόσμο όλο!
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επενδύσεων για αυτοματισμούς στο χωράφι φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης
drone στα χωράφια

Ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επενδύσεων για αυτοματισμούς στο χωράφι φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

Στοχευµένα προγράµµατα ενίσχυσης εκσυγχρονισµού των αγροτικών εκµεταλλεύσεων για επενδύσεις σε µηχανήµατα και εξοπλισµό ακριβείας, θα είναι σε θέση να βγάλει το α’ εξάµηνο του 2021 η Ελλάδα. Σπαρτικές µηχανές για απευθείας σπορά, µηχανήµατα για κατεργασία του εδάφους σε λωρίδες, διανοµείς λιπάσµατος µεταβλητής δόσης, ψεκαστικά µηχανήµατα µε ηλεκτροστατική φόρτιση, εξοπλισµός επιλεκτικής ζιζανιοκτονίας, σύστηµα υποστήριξης λήψης αποφάσεων για έλεγχο άρδευσης-λίπανσης ή ασθενειών.

Αυτές είναι µερικές ενδεικτικές επενδύσεις που έρχονται να ξεκλειδώσουν τα κονδύλια που θα διοχετευτούν στη χώρα µας µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης στο ΠΑΑ, τα οποία υπολογίζονται για το 2021 και 2022 κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πόρους που προορίζονται να υποστηρίξουν επενδύσεις µετάβασης κοντά στη λογική της «Πράσινης Συµφωνίας» της ΕΕ και προβλέπονται στον µεταβατικό κανονισµό της ΚΑΠ όπως διαµορφώνεται µετά τις τελευταίες διαβουλεύσεις της 25ης Σεπτεµβρίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συµβουλίου και Ευρωβουλευτών.

Ένα τέτοιο επενδυτικό πρόγραµµα είχε προαναγγείλει άλλωστε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια του Thessaloniki Helexpo Forum λέγοντας πως: «Χρειαζόµαστε κυρίως επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία, στην ευφυή γεωργία, κάτι που απαιτεί χρήµατα, µέσω χρηµατοδοτικών εργαλείων και του Ταµείου Ανάκαµψης. Χρειαζόµαστε εκµηχάνιση, σύγχρονους ελκυστήρες, οι οποίοι έχουν ενσωµατώσει την τεχνολογία της ευφυούς γεωργίας».

Αναδιάρθρωση καλλιεργειών

Να σηµειωθεί εδώ πως ακόµα ένα ζήτηµα που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να υποστηριχθεί µέσω των νέων αυτών πόρων είναι και η αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Ροδάκινα, σταφίδες, σύκα, ρόδια και οινάµπελα φέρονται να έχουν θέσει ισχυρή υποψηφιότητα στην περίπτωση που κλειδώσει ένα εθνικό πρόγραµµα αναδιάρθρωσης, και τα κονδύλια του Ταµείου Ανάκαµψης µέσω του ΠΑΑ µπορούν να αξιοποιηθούν.

Υπενθυµίζεται πως προ µηνών η υφυπουργός Φωτεινή Αραµπατζή είχε µιλήσει για στήριξη 50 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας στη συνάντησή της µε το προεδρείο της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισµών όσον αφορά τη σταφίδα.

Σηµειώνεται πως την ανακοίνωση σχετικά µε την «προικοδότηση» του ΠΑΑ µε επιπλέον κονδύλια πριν τεθεί σε ισχύ η νέα ΚΑΠ, ανακοίνωσε ο συντονιστής της Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο Ντε Κάστρο. Το 30% του συνολικού ποσού των 400 εκατ. θα διατεθεί το 2021 και το υπόλοιπο το 2022. Φυσικά, να σηµειωθεί ότι µένει το «ΟΚ» της Κοµισιόν.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Profi.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: