Νέα για τον Πύργο,την Ηλεία,την Πελοπόννησο,τον κόσμο όλο!
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Χρηματιστήριο: Η Coca Cola έσωσε τα προσχήματα – Ηλειακά Νέα, Ειδήσεις και Νέα από την Ηλεία, iliaka nea
Π. Αλεξάνδρου, ιατροδικαστής: Αποκλείεται ένας γιατρός να έχει χορηγήσει τόσο μεγάλη ποσότητα κεταμίνης (video) - Ηλειακά Νέα, Ειδήσεις και Νέα από την Ηλεία, iliaka nea

Χρηματιστήριο: Η Coca Cola έσωσε τα προσχήματα – Ηλειακά Νέα, Ειδήσεις και Νέα από την Ηλεία, iliaka nea

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι οι περισσότερες από τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α., παραπέμπουν σε Αγορά “παραδομένη στις διαθέσεις των ‘sellers”, με τον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο να έχει επιστρέψει στο γνωστό, επί πολλά χρόνια, ρόλο του “ταγού” στην πτωτική κίνηση.

Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές, “η επικίνδυνη κλίση που έχουν πάρει οι δείκτες στην Wall Street και όχι μόνον, έχει επαναφέρει τόσο την ανησυχία για την Παγκόσμια ανάπτυξη, όσο και για τις ‘δίκαιες’ αποτιμήσεις στις Μετοχικές Αγορές του εξωτερικού”.

Την ανησυχία εντείνουν τόσο η αυξανόμενη τιμή του Δολαρίου (δοκιμάζει τιμές κάτω από το 1,04 η ισοτιμία Ευρώ – Δολαρίου), κυρίως για τις υπερδανεισμένες Επιχειρήσεις στις Αναδυόμενες Αγορές, όσο και οι υψηλές ομολογιακές αποδόσεις, για όλους τους Εκδότες, καθώς όσο παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα οι αποδόσεις στην Αγορά Κρατικών ομολόγων, τόσο φαίνονται μικρότερες οι μερισματικές αποδόσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις Μετοχικές Αγορές.

Το φαινόμενο των τελευταίων ημερών, δείχνει επιθετικές ρευστοποιήσεις σε όλα τα Assets, που συμπεριλαμβάνουν ακόμα και τα θεωρούμενα “επενδυτικά καταφύγια”, όπως είναι τα Πολύτιμα Μέταλλα και τα Κρατικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές αποφασίζουν να προσχωρήσουν στην λογική του “cash is the King”.

Η “ρηχή” Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά δεν βρίσκει αρκετούς “υπερασπιστές” παρά τη συνεχιζόμενη αναφορά στις ελπιδοφόρες προοπτικές του Ελληνικού αφηγήματος, καθώς δείχνει να έχει προσδεθεί στο “άρμα” των Διεθνών Αγορών, που επιμένει να κινείται “νότια”.

Ακόμα και τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, ελάχιστη θετική επίδραση έχουν στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, καθώς αυτό που δείχνει πρωταρχικός στόχος, στην παρούσα φάση, είναι η προστασία του κεφαλαίου και η πλήρης αποφυγή του επενδυτικού κινδύνου.

Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί, πως όλο και περισσότεροι Διεθνείς Οίκοι, χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών, όσον αφορά την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, τουλάχιστον για την φετινή χρονιά.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Στο 2,86% η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους, στο 3,349% η απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού τίτλου.

Εξαιρετικά προβληματική η εικόνα και στην Εγχώρια Αγορά εταιρικών ομολόγων, με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ να επισημαίνει, “όταν κάτι τιμολογείται με λάθος τρόπο, είναι δεδομένο ότι η Αγορά θα διορθώσει το λάθος. Αυτό συμβαίνει με τα περισσότερα εταιρικά ομόλογα, που βγήκαν στις Αγορές με θεαματικά χαμηλό επιτόκιο. Έχουμε μπει σε μία περίοδο αύξησης επιτοκίων και είναι λογικό όλη η Αγορά ομολόγων να είναι πτωτική, για όσο καιρό διαρκέσει η άνοδος”.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το βράδυ αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα αφορούν την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και που θα βάλουν τέλος στα σενάρια για είσοδο, ή μη νέων μετοχών (στον MSCI Greece Standard περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank και Alpha Bank).

Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε μία “ντουζίνα” πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 20,95%, ενώ οι 12 “κόκκινες” συνεδριάσεις είναι νέο αρνητικό ρεκόρ 121 μηνών και παραπέμπουν στο διάστημα από 20/3 έως και 4/4/2012, όταν ο Τραπεζικός δείκτης είχε σημειώσει 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις, με αρνητικό, τελικό, πρόσημο.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η ενεργοποίηση κινήσεων “stop loss”, που έστειλαν δείκτες και μετοχές ακόμα χαμηλότερα, όταν ξεκίνησαν με απώλειες, οι σημερινές συναλλαγές στο NYSE.

Ασφαλώς υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη, που την μεταφέρει στην στήλη ο Μάνος Χατζηδάκης και σύμφωνα με την οποία, “υπάρχει ένας πυρήνας Εισηγμένων Εταιρειών που είναι κυριολεκτικά ‘άχαστες’. Η πορεία τους στην επιχειρηματική αρένα είναι πάντα θετική στην τελική γραμμή και ουδέποτε στην εισηγμένη προϊστορία τους έχουν δείξει ζημιές. Οι Εταιρείες αυτές έχουν αποδειχθεί πραγματικά ‘πολύ σκληρές για να πεθάνουν’, ακόμα και σε καταστάσεις δύσκολες όπως τα capital controls και οι περιορισμοί λειτουργίας του πρώτου lockdown της πανδημίας το 2020”.

Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι ένα κερδοφόρο αποτέλεσμα έχει διαφορετική αξία, όταν δημοσιεύεται από μια Εταιρεία που η δραστηριότητά της εμπίπτει σε μια ολιγοπωλιακή Αγορά. Σε κλάδους με ισχυρό ανταγωνισμό και μικρά περιθώρια κέρδους, μια διαχρονικά θετική επίδοση δείχνει εξαιρετικές διοικητικές ικανότητες και ισχυρή προσήλωση σε ποσοτικούς στόχους.

Η επιτυχία του να δημοσιεύει μια Εταιρεία κέρδη είναι ένα ζητούμενο, καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να παίρνει ο μέτοχος και ένα “κομματάκι” από την επιτυχία, με την μορφή του μερίσματος. Το δεύτερο ζητούμενο η κερδοφορία αυτή να έρχεται από οργανική δραστηριότητα και να εμφανίζει διαχρονικά μια ανοδική πορεία. Τα γεγονότα που μεσολάβησαν στην δεκαετία του 2009 – 2019 είχαν σημαντική επίδραση ακόμα και σε αυτό το κλειστό club Εταιρειών που είδε την κερδοφορία του το 2011 να υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο όλων εποχών. Η καλύτερη χρονιά σαν σύνολο ήταν η περυσινή, ακόμα και αν αφαιρεθεί η κερδοφορία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Άρα, σε μια κακή χρονιά αρνητικών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, οι Εταιρείες αυτές ενδεχομένως να επιβραδύνουν τα κέρδη τους και σε χρονιές αύξησης της ζήτησης να κινούνται με εντονότερους ρυθμούς, χτυπώντας νέα ιστορικά υψηλά στις επιδόσεις τους.

“Η κερδοφόρα επιχειρηματική πορεία έχει στις περισσότερες περιπτώσεις την αντανάκλασή της στο ταμπλώ. Αργά, ή γρήγορα οι Εταιρείες ‘εντοπίζονται’ και εφόσον ικανοποιούνται κάποιες συνθήκες εμπορευσιμότητας, οι κεφαλαιοποιήσεις τους ανταποκρίνονται ικανοποιητικότερα στις επιδόσεις τους” τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. ο ΟΤΕ (7,9 δισ. ευρώ) και ακολουθούν ΕΕΕ (7,3), ΟΠΑΠ (4,6), Eurobank (3,2), Εθνική (2,9), ΔΕΗ (2,4), Μυτιληναίος (2,2), Alpha Bank (2,1), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και Jumbo (2 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Πειραιώς (-4%), ενώ μόνιμα σε “κόκκινο φόντο” κινήθηκαν οι Alpha Bank (-5,36%), Εθνική (-3,90%) και Eurobank (-3,88%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 543,03 μονάδες (-4,92%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 547,89 (-4,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 546,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,33%.

Εξαιρετικά αρνητική ένδειξη για τον ΔΤΡ η απώλεια των 568 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), ενώ συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 550 μονάδων, δεν αποκλείεται να “ανοίξουν την καταπακτή”, προς τις 500 – 490 μονάδες, ή και χαμηλότερα. Οι αντιστάσεις στην μέχρι πρότινος στήριξη των 568 και στις 599 – 601 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 620 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 644 (ημερήσιο “stop short”), 675 και 719 μονάδες (gap).

Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΕΕΕ (+4,87%) και ΜΠΕΛΑ (+0,56%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΜΟΗ.

“Σε υψηλά επίπεδα, πάνω από 400 εκατ. ευρώ, διαμορφώνεται το κόστος των σταθερών τιμολογίων της ΔΕΗ, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που διατίθενται σε επίπεδα κάτω του κόστους, όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα”. Αυτό ανέφεραν πληροφορίες από αρμόδιες πηγές της Επιχείρησης, σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται στην εξέλιξη των τιμών της Αγοράς, κατά την περίοδο που χορηγήθηκαν τα σταθερά τιμολόγια. Ωστόσο, ο τελικός υπολογισμός των μεγεθών στα οποία θα επιβληθεί το τέλος 90% που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, είναι ακόμη σε εκκρεμότητα και αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Η μετοχή της ΔΕΗ (-3,33%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 16 μηνών. Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στη ζώνη 5,95 – 5,83 ευρώ. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 7,81 – 7,82 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 8,39 ευρώ (συμπίπτουν το ημερήσιο “stop short” και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Από 2/6/2022, οι μετοχές της Jumbo θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα της έκτακτης χρηματικής διανομής ποσού 0,3850 ευρώ ανά μετοχή μικτό (καθαρό ποσό, μετά την παρακράτηση φόρου 5%, 0,36575 ευρώ). Η Jumbo (+0,56%) ήταν ο πρώτος τίτλος του FTSE25, που γύρισε σε θετικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους, αλλά υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 14,70 ευρώ (+2,80%). Η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 15,40 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί η ζώνη στήριξης 14,16 – 13,48 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών.

Αν και ο τίτλος του ΟΛΠ (-0,12%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 15,98 ευρώ (-1,96%), οι αγοραστές ανασυντάχθηκαν και ο τίτλος έδωσε σχετική αντίδραση, αλλά παραμένει σε πλαγιοκαθοδική τροχιά, η οποία έχει ξεκινήσει από τα 17,80 ευρώ (κλείσιμο 21/4). Προσοχή, καθώς αν χαθεί το τελευταίο “οχυρό” στα 15,04 ευρώ, η διαγραμματική εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικά. Ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποία αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 17,52 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 16,77 – 16,98 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Κλείσιμο υψηλότερα των 17,52, μπορεί να δώσει ώθηση προς τα 17,76 – 17,99 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Κοινοποιήστε το:

Διαβάστε Επίσης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: